Lær at Meditere

- ved ønske om at booke en session "Lær at meditere" eller "Hjælp til opstart af meditationsaftner" eller en "IoPT terapi session" - så sms mig på +4561655168, så prøver vi at finde en tid som kan passe. Herunder lidt beskrivelse af min tilgang til meditation og opstart af meditationsaftner.

Find punktvis instruktion til Enkel Basal Meditation længst nede på denne side.

 

At falde ind i dig selv i livets dynamik

Meditation er at hvile i den uskyldsfulde væren som vi er født i. Et hvert direkte forsøg på at praktisere denne hvilende væren eller forsøge at tænke sig frem til den - er en bevægelse væk fra vores naturlige hvilende grundtilstand i livet.

Essentiel meditation handler mere om at hvile ind i at give slip - dette sker ofte bedst når man lever et dynamisk liv, hvor man udlever sine livspotentialer - i et liv der svinger som et pendul mellem stilhed og aktivitet.

 

Naturlig meditation

Essentiel meditation har ingen retning eller mål. Det er ren ordløs hengivelse til den stille bevidsthed vi dybest set ér, stille ordløs bøn.

Essentiel stillesiddende meditation er egentlig bare at sidde og lade alting være som det ér og hvile ved roden af hele ens psykologi, i ens naturlige hvilende grundtilstand.

Der kan være alle de tanker som der har lyst at være i meditation - et hvert forsøgt på at direkte stoppe tanker, er som at kæmpe mod hele universet og skaber bare flere tanker. Det eneste er at ikke aktivt bidrage til tanker i meditationen, når man opdager at man gør det.

For mange ord, kan let gøre meditation kompliceret – det er sindet natur at tænke i kompleksiteter – hvor meditation bare er at hvile i vågenhed.

Meditation er ikke koncentration, det fasholder bare sind i at ville mestre en bestemt teknik. Hvis man syntes det er en hjælp, kan man bruge en håndgribelig teknik, hvor man let, løs og enkelt f.eks. følger sit åndedræt, eller et simpel mantra eller centrerende bøn, for ikke at forsvinde så let i tanker – men essentiel meditation er på sigt at mere og mere droppe ”meditatøren” og give sig hen til det som ér, når man giver slip og lader alting være som det ér.

- Vores fysiske liv, tanker, følelser bare foregår og vores hvilende væren bare ér.

Når vi møder vores "smertende små "mig" dele" i meditation

Når vi synker dybt ind i os selv i essentiel meditation - vil vi i denne fordybelse også møde det vi som regel løber væk fra i os. I det meditative selv-møde med os selv har vi chancen for at heale smerte-steder i krop og sind, og finde forsoning, venskab og samvær med de dybe små dele af os selv.

Med moderne psykologi er denne nervesystems-venlige meditation en ny vej, hvor man ikke skal afvise sig selv, sine tanker, følelser eller krop - i jagten på en "smerte lindrende" fantasi forstilling om meditation og oplysning. Men i stedet en naturlig meditation "hvor vi møder og healer vores dybeste små "mig" dele" - og derigennem finder kærlighedsfuld hvile i vores lille selv, i det universelle selv.

Vores tradition for meditation i Norden

Meditation virker for mange meget østerlandsk, men på landet her i norden i gammel tid, havde man en tradition for at holde ”skumringstime” – man holdte stilletime når det var for lyst til at tænde petroleumslampen og for mørkt til at kunne lave håndarbejde – så sad de ældre med hænderne i skødet og lyttede til stilheden med børnene, og nogle gange fortalt de ældre også historier og berettede om hændelser fra deres liv. I endnu ældre tid var det omkring ildstedet man samles og hvilede i nærvær sammen. Så på en måde blev meditation i det nordiske før i tiden kaldt, ”at holde skumring” som jo både er når dagen begynder og slutter. Skumringen er kendt for at skabe en særlig åbning for at kunne falde i dyb meditation.

 

Individuelle sessioner

I de individuelle sessioner får du den basale indføring i at kunne begynde at føre mere hvilende nærvær ind i din hverdag – dette sker ved at have daglige hvilende stunder, f.eks. morgen og aften, hvor du vågen synker ind i dyb hvile og væren med dig selv. I disse vågne hvilende stunder skabes der kontakt med en dybere væren som du kan have med dig i hverdagen.

Den stille siddende form for meditation jeg tilbyder indføring i, er en enkel basal meditation – hvor man bare sidder og lader alting være som det er, og måske møder de "små mig dele" som behøver kontakt og samvær – og deri kan nærvær synke dybere ind i den væren som hviler over alt.

I sessionen hviler vi ind i hvile med den vi ér.

Mere sekundært kan jeg også tilbyde indføring i aktive dynamiske kropsmeditationer, hvis det er noget du føler passer til dig.

Sms mig og vi finder en tid.

Timepris: 400,-

 

Opstart af meditationsaftner

Opstart af meditationsaftner

Er hvor du invitere mig til at komme og lave et oplæg i et lokale i dit nærmiljø eller i din stue – hvor jeg introducerer til basal stille siddende meditation og andre meditationsformer. Dette kan bruges til meditationsaftnerne fremover, hvis interessen for en ugentlig meditationsaften f.eks. er der.

En god hjælp til fordybelse i meditation, kan nemlig være at have en ugentlig aften hvor man mødes med venner og bekendte og meditere sammen.

Kan tilbyde det både ved fysisk fremmøde eller via video samtale

Sms mig - og hør nærmere.

Pris? ...lad os snakke om det.

Vi kan sammen finde frem til guidede meditationer som i kan brug ved fremtidige meditationsafner, hvis i ønsker det.

 

Punktvis instruktion til Enkel Basal Meditation

Punkt 1
- Find en bekvem stol
hvor du kan sidde med forholdsvis ret ryg, eventuelt en lænestol med en stor pude i ryggen så du sidder i en vågen stilling
- et stille sted... I dit hus, lejlighed, I naturen eller andet.

Punkt 2
- forstå at meditation ikke er noget du kan gøre,
det er noget som kan ske når du ikke forsøger at gøre noget...

Punkt 3 ...selve Instruktionen til meditationen
- bare start med at sidde med åbne øjne.
- sid måske at kigge lidt rundt eller bare stir ud I luften ...hvad som naturligt end sker...
- bare sid og oplev at du oplever... bare det... og se hvad som sker...
- når du føler for at lukke øjnene, så lad det ske og åben og luk øjnene som du føler for det.
- lad der være alle de tanker der har lyst at være ... det eneste er, at ikke aktivt bidrage til flere tanker hvis du bliver opmærksom på at du gør det.
- vær omsorgsfuld med dig selv og "de små "mig dele"" du eventuelt mærker rør sig i krop, følelser og tanker...
- lad opmærksomheden vandre hvor opmærksomheden vil, det er naturligt for opmærksomheden at vandre... giver du dette lov...falder tanker ofte også til ro...
- følg kun åndedrættet, hvis det er det der sker, af sig selv....
- ellers bare sid og oplev.... absolut uden at gøre noget som helst... og fordybelse kan langsomt ske...
- når din tilstedeværelse i nuet forsvinder I tanker om fortiden eller i tanker om fremtiden - så vender du bare tilbage til nuet, når du vågner af tankerne, hvilket sker helt af sig selv i det øjeblik du vågner af tankerne...

Punkt 4
- Får du tryk for panden og meditationen bliver kompliceret...
så bare åben øjnene og drop alt hvad du end forsøger på og bare sid og kig rundt.

Punkt 5
Kom langsomt ud af meditationen, lig eventuelt ned lidt, og lad overgangen være sådan at du tager dybden fra meditationen med ud i hverdagen.
I denne basale form for meditation, er der ikke noget som skal opretholdes, da meditationen henvender sig til at synke ind I vores naturlige grundtilstand.

Punkt 6
- Det mest basale referencepunkt, at være I meditation med - er at hvile I selve opmærksomheden der oplever - hvilket også ofte skaber mindre konflikt i sindet, end når man viljestyre sin opmærksomhed mod noget bestemt, som f.eks. åndedrættet eller andet
- MEN fungerer det bedre for èn at hvile med noget specifikt... så kan man hvile med, og igen og igen, vende tilbage til... åndedrættet, steder I kroppen, et stearinlys, et mantra eller andet... dette kan være en hjælp til at være i dybere kontakt med kroppen.

Punkt 7
Ord gør let det enkle utrolig kompliceret
- det ses tydeligt her hvor jeg har haft behov for 7 punkter for at beskrive noget ekstremt enkelt... det bare at være, opleve og hvile I flow med sig selv.
God fornøjelse - og bare oplev...